A b12-vitamin-hiány okozta hasnyálmirigy-gyulladás

Áttekintés

A hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy gyulladása, a has felső részén található mirigy. A hasnyálmirigy kiválasztja az enzimeket, amelyek hasznosak a zsírok, szénhidrátok és fehérjék emésztésében. A B-12 vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely fontos az egészséges vörösvértestek termelésében és az egészséges idegsejtek fenntartásában, a MayoClinic.com szerint. A hasnyálmirigy-gyulladást a B-12-vitamin hiánya okozhatja.

A B12-vitamin hiánya

A B-12-vitamin felszívódik a gyomorban. A B-12-vitamin hiánya az Oregon Állami Egyetem szerint a gyomorban termelt fehérje hiánya miatt következik be. Belső tényező segít a B-12 vitamin kivonásában az élelmiszerből az emésztés során. A belső tényező jelenlétét befolyásoló tényezők közé tartoznak a műtétek, amelyek eltávolítják a gyomor egyes részeit és hosszú ideig az antacidokat. A B-12-vitamin hiányának elkerülése érdekében a betegeknek B-12 vitamint, például vörös húst, tojást, kagylót, baromfit és tejterméket tartalmazó élelmiszereket kell fogyasztaniuk.

Pernicus anémia

A B-12-vitamin hiánya az Oregon Állami Egyetem szerint vérszegény anémia egyik formájához vezet. A fájdalmas vérszegénység hatással van az emésztőrendszeri szervekre, beleértve a hasnyálmirigyet is, mivel a szerveknél nem fordul elő oxigén-gazdag vér. A vészes vérszegénység tünetei közé tartozik a fáradtság, székrekedés, hasmenés, halvány bőr, könnyedfejlődés, légszomj, vörös nyelv és problémák.

Állandó hasnyálmirigy-károsodás

A vészes vérszegénység kezelésének hiánya az Oregon Állami Egyetem szerint a szervezetben, például a szívben, az idegekben és az emésztőrendszerekben, például a hasnyálmirigyben, állandó károsodást okozhat. A vészes vérszegénység kezelése élethosszig tartó B-12-vitamin-injekciót jelent. Egyes betegek előnyben részesíthetik a B-12 vitamin tablettát, a B-12 vitamint tartalmazó multivitaminok és az étrend változásait.