A cpap fiziológiai hatásai

Áttekintés

A folyamatos pozitív légúti nyomás, vagy a CPAP, egy olyan módszer, amely javítja a betegek oxigénellátását úgy, hogy folyamatos légnyomásszintet biztosít. Alvási apnoéval vagy bizonyos tüdőbetegségben szenvedő betegeknél a lejárat végén a nyomáscsökkenés a felső légutak – például az alvási apnoe – vagy az alsó légutak alveolusainak összeomlásához vezet. A “Clinical Anesthesiology” szerint a CPAP géppel történő folyamatos légnyomás biztosítása a légutakban meggátolja ezt az összeomlást, és ezáltal javítja az oxigén mennyiségét, amelyet a levegőből a páciens a vérébe lélegez. Ez a technika azonban néhány káros hatással is jár.

Hasznos hatások a tüdőben

Az alvási apnoeban szenvedő betegeknél az alvás során társuló felső légutakban fellépő izomtónus csökkenése a légutak részleges vagy teljes összeomlását okozhatja. Ez a légzés abbahagyását eredményezi alvás, horkolás és hirtelen ébredés miatt a légutak átjárhatóságának helyreállítása érdekében. A végeredmény a megszakított alvás miatt a nap folyamán fokozott fáradtság. Ez hosszú távú károkat okozhat a szívben és a tüdőkben is. A CPAP gépe megakadályozza a felső légutak ilyen összeomlását, továbbá a páciens légutai végén az alveolákként ismert mikroszkopikus légzsák összeomlik, amikor a betegnek bizonyos tüdőbetegségei vannak. Ezek az alveolák nagyon nehéz kinyitni, miután összeomlottak, és nagy mennyiségű bejövő nyomást igényelnek. Ez növeli a légzést és súlyos esetekben légzési elégtelenséghez vezethet. Ehhez egy CPAP gép is működik.

Káros hatások a tüdőben

Ha a légutak állandó nyomást gyakorolnak, a tüdőben káros hatásokat is okozhatnak. Ha a légutak végén levő alveolusok túlságosan túlterheltek, megakadályozzák a vér áramlását, amely rendszerint a közelben halad, hogy oxigént vegyen fel és a CO2-t lehessen dobni. A véráramlás gátlása olyan gázokat eredményez, amelyek nem vesznek részt az oxigén és a CO2 cseréjében, közismert nevén holtágnak. A túlzott holtteret ugyanúgy zavarja az oxigénellátás, mint a hatástalan szellőzés. Ezenkívül a túlzott nyomás a tüdőben légúti traumát okozhat. Az alveolák károsodhatnak, ami a tüdő, a torok vagy a bőr szövetébe szivároghat. Ez potenciálisan halálos komplikációkhoz vezethet, mint pl. Pneumothorax.

Egyéb káros hatások

A CPAP túlzott nyomása a légutakon kívül komplikációkat is okozhat. A légutakban jelentkező fokozott nyomás közvetlenül az intrathoracus üregben fokozott nyomáshoz vezet, ami zavarhatja a szív működését. A vénás vérnek a szívhez való visszatérését részben az injekciózás során fellépő negatív intrathoracikus nyomás teszi teljessé. A “Kritikus ellátás alapelvei” azt állítja, hogy a pozitív nyomással járó negatív intrathoracikus nyomás zavarhatja a kardiális kibocsátás csökkenését, ami potenciálisan veszélyt jelenthet a már meglévő szívbetegségben szenvedőknek. Ez csökkenti a vesék és a máj vérátáramlását is, ami potenciálisan problémákat okoz az e szervek betegségeinek kezelésében.