A fehérvérsejteket elősegítő gyógyszerek

Neulasta

Alacsony fehérvérsejtszám, amely neutropénia néven ismert, bizonyos betegségek vagy mellékhatások, különösen a rák kemoterápia következtében előfordulhat. Szerencsére számos gyógyszert fejlesztettek ki, amely biztonságosan és hatékonyan növeli a fehérvérsejtszinteket. Ezek a gyógyszerek leggyakrabban kemoterápiás kezelések után kerülnek beadásra a fehérvérsejt-veszteség és a potenciálisan halálos fertőzések megelőzésére.

Neupogen

A Neulasta-t olyan kemoterápiában részesülő rákos betegeknél írják fel, akik alacsony fehérvérsejtszámmal rendelkezhetnek és fertőzésveszélyben vannak. Amgen, a Neulasta gyártója szerint a gyógyszer a fehérvérsejt csontvelő általi termelésének elősegítésével működik. A Neulasta injekciót 24 órával a kemoterápia megkezdése után adják be. A Neulasta egyik gyakori mellékhatása az enyhe csontfájdalom, amelyet jellemzően acetaminofénnel kezelnek. Veszélyes mellékhatások nagyon ritkák, de tartalmazzák a léprepedést és a súlyos allergiás reakciókat.

Leukine®

A Neupogen fehérjealapú gyógyszer, amelyet injekció formájában adagolnak, ami növeli a fehérvérsejtek termelését. A Drugs.com szerint a Neupogen-et olyan betegeknek adják be, akiknél rák, csontvelő-transzplantáció vagy kemoterápia okozta neutropenia. A sarlósejtes vérszegénységben szenvedő betegek vagy a leukémia bizonyos formái nem alkalmazhatják a Neupogen-et. A Neupogen-t általában orvos vagy nővér kezeli, és nem szabad önmagának adni, kivéve, ha a páciens kifejezetten képzett az önellátásra. A gyógyszert tipikusan két héten keresztül adják be naponta, egy nappal a kemoterápia megkezdése után. A neupogént E. coli baktériumokat tartalmazó eljárásban állítják elő, és nem alkalmazhatók olyan betegeknél, akiknek súlyos allergiája van az E. coli-val vagy más, baktériumokban előállított gyógyszerekkel.

A leukin egy fehérvérsejt-elősegítő szer, amely a kemoterápiában részesülő betegek életveszélyes fertőzések előfordulásának megelőzésére szolgál. A leukint bizonyos őssejt-transzplantációs terápiában részesülő betegeknél is alkalmazzák. A Leukine.com felsorolja azokat a bizonyítékokat, amelyek igazolják, hogy a Leukine megakadályozza a 55 éves és annál idősebb, az akut myeloid leukémia kemoterápiájában szenvedő betegek gombás fertőzéseit. A leukin kezelés tipikusan a kemoterápia után négy nappal kezdődik. Genzyme, a Leukine gyártója elmagyarázza, hogy a Leukint több órán keresztül adják IV-nek. Súlyos allergiás reakciókat jelentettek Leukin alkalmazásával. Az élesztőgomba allergiás betegeknek kerülniük kell a Leukint.