A szennyezés fizikai hatásai

Áttekintés

A szennyezés fizikai hatásai sokrétűek. A szennyezés, sok formája, azonnali és hosszú távú hatással lehet a szervezet rendszereire és általános egészségi állapotára. A szennyezésnek való kitettség befolyásolja az életminőségét, és növelheti bizonyos krónikus betegségek kockázatát. A szennyezésnek az egészségére gyakorolt ​​fizikai hatásai attól függnek, hogy milyen típusú környezetszennyezést okoz, például a levegő, a víz vagy a zajszennyezés.

Légszennyeződés

A Lawrence Berkeley National Laboratory (LBL) szerint az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma tudományos kutatóintézete szerint a légszennyezés által okozott károsodás mértéke a káros vegyi anyagoknak való kitettségétől függ. Minél hosszabb az expozíció az ilyen vegyi anyagokkal szemben, és annál nagyobb a vegyi anyagok koncentrációja, amelyre kitéve van, annál magasabb az expozíciós szint és a légszennyezéssel járó betegségek szenvedésének valószínűsége. A levegőszennyezés rövid távú fizikai egészségi hatásai közé tartoznak a következők: szem-, orr- és torokirritáció, felső légúti fertőzések – beleértve a bronchitist és a tüdőgyulladást – fejfájás, hányinger, allergiás reakciók és az egészségügyi állapotok, például a tüdőtágulat és az asztma súlyosbodása. A levegőszennyezés hosszú távú fizikai egészségi hatásai lehetnek krónikus légzőszervi megbetegedések, tüdőrák és szívbetegségek. A légszennyezés hosszú távú kitörése akár az agyad, az idegek, a máj vagy a vesék károsodását is okozhatja, állapítja meg az LBL.

Vízszennyezés

A Vízszennyezés Útmutató, a vízszennyezés kockázatának minimalizálására szolgáló U.K. weboldal szerint a vízszennyezés nagyobb valószínűséggel okoz hosszú távú egészségügyi hatásokat, mint az azonnali egészségügyi hatásokat. Az útmutató azt sugallja, hogy az ipari folyamatokból származó vegyi anyagok – például nehézfémek – különösen káros vízszennyező források. A tavakban és folyókban felhalmozódó nehézfémek károsítják a halakat és más tengeri életet, valamint az embereket, akik megeszik őket. A nehézfémek fizikai egészségi hatásai közé tartozik a tompa fejlődés, születési rendellenességek és esetleg rákos megbetegedések. Az ipari hulladékok által szennyezett vízzel kapcsolatos egyéb fizikai egészségi hatások közé tartozik az immunszuppresszió, a reproduktív kudarc és az akut mérgezés. A vízben megtalálható egyéb problémás szennyezők közé tartoznak a következők: mikrobiális szennyezők a szennyvízből, túlzott szerves anyagok és tápanyagok és szulfát részecskék a savas esıl.

Zajszennyezés

Rick Weiss, a Washington Post 2007. június 5-i cikke szerint több mint 100 millió amerikai akit több mint 55 decibelt meghaladó zajszintnek vannak kitéve – a zajszintű szövetségi ügynökségek azt sugallják, hogy ésszerű háttérintenzitás. A túlzott mértékű zajszennyeződés bosszúság érzését idézheti elő, zavarhatja az alvást, kognitív zavarokat okozhat, és növelheti a vérnyomását. A Noise Control Tisztviselők Országos Szövetsége szerint a zaj olyan stresszor, amely befolyásolja az Ön egészségét, és súlyosbíthatja a stresszhez kapcsolódó egészségügyi állapotokat, beleértve a magas vérnyomást, a fekélyeket, a szívkoszorúér-betegségeket, a vastagbélgyulladást és a fejfájást. A túlzott mértékű zajkibocsátás még akkor is eredményezheti, ha gyermeke születési rendellenességekkel vagy alacsony születési súlyokkal szül, javasolja a NANCO. A zajártalom rövid távú fizikai egészségi hatásai a következők: emelkedett pulzusszám, légzési arány és vérnyomás, valamint az emésztési folyamatok gátlása.