A terhesség új kihívást jelentett az olimpiai alysia montano számára

Kemény munka és kitartás

A sport – főként a futás – központi szerepet játszik Montano életében. A korai edzésből és bajnokságból az ötödik helyre a 800 méteres londoni versenyen a 2012-es londoni Olimpiai Játékokon 1: 57,93-as idő alatt Montano arra törekszik, hogy elérje céljait, miközben keményen dolgozik és győzelmekkel és csalódásokkal győzött.

Gyakorlat közben terhes

Montano korrelációt mutat a múlt és a jelen között. A terhesség, mint egy sportoló, “még mindig nagyon sok a testének hallgatásáról” – mondja.

Az anyaság nem vége

A 2008-as olimpiai tárgyalások idején egy sérülés szükséges ahhoz, hogy a Montano távol tartsa a hangsúlyt olimpiai törekvéseitől, és hosszú, fáradságos fellendülés felé. Fájdalom a lábában, mielőtt a kísérletek kiderült, hogy stressz törés. De még ez az epizód, hiszi, segített felkészülni a mai napra.

“Ezt a [terhesség] idejét veszem, és emlékszem az időre, és hogy nem hallgattam meg a testemet” – mondja.

A 2012-es olimpián keresztül bekövetkezett sérüléséből Montano folyamatosan képzett. Amikor a játékok véget értek, és nem voltak nagyobb bajnokságok, tökéletes esélyt adott a szünetre. A férje, Louis, egy erõs edző, aki edzéstudományi végzettséggel rendelkezik. Segített a képzésben és a gyógyulásban.

“Csak egy jó alkalom volt arra, hogy a magam visszaemlékezzenek egészen 2008-ig” – mondta. “Azóta tényleg nem tudtam lélegezni.”

Úgy tűnt, tökéletes alkalom arra, hogy egy másik kívánság megvalósuljon.

“Nagyon a természetem, hogy anyának akarok lenni” – mondja Montano. “Ez egy olyan félelmetes lehetőség, hogy életet hozhasson ebbe a világba, és megpróbálja segíteni abban, hogy ez a személy legyen a legjobb ember, aki a kezdetektől fogva lesz.”

Ha van egy témája, Montano szeretné látni a téveszmék tisztázását, akkor terhesség alatt gyakorolja. Az embereknek fel kell ismerniük, azt mondja, hogy a terhesség, a munka és a kézbesítés lesz a legnehezebb dolog, amit egy nő valaha is megtesz.

“A munkaerőnek százszor keményebbnek kell lennie, mint bármelyik fajnak” – mondja, így segít készen állni rá.

Míg valamilyen szkepticizmust tapasztalt (az emberek azt kérdezik, hogy futna, amíg terhes), Montano tovább dolgozik. Az első trimeszterben történő futtatás segített lendületet adni az energiának, bár rövid. És később, miközben a terhessége folytatódott, Montano úgy találta, hogy az intervallumképzés a legjobb kimenet.

Ő is támogatja a szakértőket.

“Fontos, hogy folytassa edzésprogramját” – mondja Dr. Sean Daneshmand, a San Diego-i székhelyű szülész-nőgyógyász és a Miracle Babies alapítója. A nonprofit szervezet támogatást és pénzügyi támogatást nyújt a kritikusan beteg újszülöttek családjainak.

“Ha nincs ellenjavallat, mondom a pácienseimnek, hogy feltétlenül fontos, hogy legalább 30 perc gyakorlást végezzenek – aerobik tevékenységet – naponta egyszer, hetente héten” – mondja.

Daneshmand, aki magas kockázatú terhességekre szakosodott, figyelmeztet a veszélyes tevékenységekre, például búvárkodásra, görkorcsolyázásra vagy lovaglásra.

“Bármi, amiben hajlamos a lehullásra és a terhesség veszélyeztetésére, nem jó ötlet” – mondja.

Helene Byrne, a BeFit-Mom alapítója egyetért. Szervezete, fitness rendszere és honlapja tájékoztatást nyújt a szülés utáni és a szülés utáni edzésről és a testmozgásról.

A szív- és érrendszeri munka segít az anya életében, hogy egészséges maradjon, kevesebb terhességet kapjon a terhesség alatt, és könnyebb terhességet és születést tapasztaljon – mondja Byrne, egy perinatalis edzésszakember és egy kaliforniai Oakland-i szerző. “Az anyáknak született csecsemők erősebbek, egészségesebbek és még okosabbak, mint a kevésbé illeszkedő anyáknak született csecsemők. Ha gyakorolsz, a baba is gyakorolja. ”

Montano okosan érzi magát az edzéseken és a legszívesebben, amit a képzésével hosszú idő alatt tartott, mondja.

“Ezzel a személyiséggel való összpontosítással párhuzamosan csak a mentális jólétre koncentrálok, és azért, mert a kutatás kimutatta, hogy jó neked és a kisbabának.”

A Montano esetében a rövid távú cél egy egészséges baba, és a jövőbeni versenyekre vagy a futásra való visszatérésre vonatkozó terveket egy későbbi időpontban fogják figyelembe venni.

“Nem próbálok összpontosítani erre a részre – mondja. “Nem akarom, hogy túlkeressem ezt a folyamatot, csak arra koncentrálva a babát, és én is egészséges vagyok a baba számára.”

Mostanában Montano nem túlzottan aggódik a szülés utáni kilátások miatt, és Byrne szerint ez rendben van. Az a gondolat, hogy a terhesség gyengíti a nő testét, hozzáteszi, egy mítosz.

“A baba építése a szív- és érrendszer,” mondja Byrne. “A placenta egy cardiovascularis szerv. Új kardiovaszkuláris orgánumot építesz fel, és ezt felhasználja a fejlődő baba növekedésének táplálására. “Mindez napi körülbelül 15 százalékkal emeli a napi kardiovaszkuláris terhelést.

Ez a terhelés eltűnik, ha az újszülött megérkezik, mondja Byrne, de hónapokig az anya lényegében hangsúlyozta és kibontakoztatta a szív- és érrendszerét, miközben csak növelte a baba életét.

Míg múltja Montanót ma készen készíti, a jelen megteremti jövőjét, amely fényesnek tűnik – mind szakmai, mind személyesen.

“Minden nagyon jól működik számunkra” – mondta. “Egyáltalán nincs panaszom. Minden rendben van.”