Az óvszer fogalmát és fogamzásgátló előnyeit és hátrányait

Áttekintés

Az óvszer a születésszabályozás egy olyan formája, amely a barrier módszert alkalmazza, a hímivarú óvszereket a péniszre forgatják, hogy megakadályozzák a sperma formáját a hüvelybe. Az óvszert gyakran latexből, báránybőrből vagy poliuretánból készítik. Néhány óvszert további spermicid gél bevonattal lát el a jelen spermájának elpusztításában. Az óvszer a születésszabályozás harmadik legnépszerűbb formája, a fogamzásgátló emberek 18 százaléka az óvszereken alapul, a Mayo Clinic szerint. Megérteni az előnyeit és hátrányait az óvszerhasználat fogamzásgátlásként az óvszer használata előtt.

Pro: Könnyű használat és hatékonyság

Az óvszer könnyen használható és hatékony. Ha önmagában használják, az óvszer 85 százalékos hatást gyakorol 100 párokról az óvszerhasználat során a nemi közösülés során 15 terhességet eredményez. Az óvszerek még hatékonyabbak a spermicid oldattal együtt. Az óvszer nem állandó és egyszerűen eltávolítható a nemi közösülés után.

Pro: STD-k

Az óvszer csökkenti a szexuális úton terjedő betegségek vagy STD-k továbbítását. Az óvszer akadályt képez a genitális kontaktus és a váladékok között. A herpesz, a humán papilloma vírus és más betegségek az óvszer használatakor csökkentek. A HIV-transzmisszió 85 százalékkal csökken, amikor az óvszereket helyesen használják az idő 100 százalékában, az Amerikai Terhességi Szövetség szerint. Az óvszer azonban nem akadályozza meg az STD-ket.

Pro: Elérhetőség

Az óvszer könnyen hozzáférhető, legfeljebb a vény nélkül kapható drog- és gyógyszertárban vásárolható meg. Az óvszer különböző méretű, stílusos és színes. Előfordul, hogy az óvszereket a fürdőszoba árusító automatáiban és benzinkutaknál használják. Az óvszer viszonylag olcsó – a Mayo Clinic szerint az óvszereket ötven és két dollár között lehet megvásárolni, gyakran három-tizenkettő csomagban vásárolhatók meg. A költségek a stílustól függenek (bordázott vagy kenve), és ha az óvszerre spermicidet alkalmaznak. Egyes egészségügyi központok szabadon forgalmazhatják az óvszereket.

Con: törés vagy szakadás

Az óvszer használat közben megszakadhat, szakadhat vagy csúszhat le. Néha a házaspár nem ismeri, hogy az óvszer szakadt, miközben közösül. A Mayo Klinika kijelenti, hogy 100 óvszer közül kettő szünetel.

Egyesek panaszkodhatnak, hogy az óvszer zavarja a szexuális aktivitást. Mind a férfiak, mind a nők azt állítják, hogy az óvszer használata csökkenti az érzékenységet a nemi közösülés során. Az idő, hogy fel az óvszert is megszakíthatja előjáték és közösülés.

Con: Interferencia a szexuális tevékenységgel