Káliumsót

Áttekintés

A sóval történő visszavágás nehéz lehet, ha megszokta az ízlését. A káliumalapú sópótlók egy olyan megoldás, amely lehetővé teszi a sótartalmú élelmiszerekhez hozzáadott nátrium helyettesítését. A túlzott káliumfogyasztás veszélyes lehet, ezért fontos tudni az összes tényt, mielőtt sós helyettesítőt dobálna az élelmiszer-áruházba.

A káliumsó póttagok előnyei

A felhasznált kálium mennyiségének növelése csökkentheti a vérnyomást és ezután csökkentheti a stroke kockázatát, a British Medical Journal szerint. A káliumsó helyettesítői hasznosak lehetnek az ásványi anyagnak az Ön étrendjében. A szívbetegségben szenvedő betegeknél a káliumszint növelése csökkentheti a szabálytalan szívverés és szívelégtelenség kockázatát. A káliumsó helyettesítőinek további előnye az élelmiszerekhez hozzáadott nátrium redukciója. Extra étkezési nátrium a sóérzékenységben szenvedő egyénekben növelheti a vérnyomást. Végül, a káliumsó helyettesítői a sós ízeket felajánlhatják sok embernek a hozzáadott nátrium nélkül. Bár a Consumer Reports szerint néhányan a kálium sót helyettesítő ízét keserűnek tartják.

A káliumsó helyettesítő típusai

A Cleveland klinika azonosítja a fogyasztók számára elérhető különféle sótartalmú anyagokat. A “Lite” vagy “alacsony nátrium” termékek kálium és nátrium keverékét tartalmazzák. A közös márkák közé tartozik a Morton Lite só keverék és a Diamond Crystal Salt Sense. A “nátriummentes” termékek gyakran 100 százalékos kálium-klorid és helyettesítik az összes hozzáadott nátriumot a só-rázóhoz. A gyakori márkanevek közé tartozik a “Nu-Salt” és a “No Salt”, amelyeket a fogyasztói jelentések mint fémes kóstolást írnak le. Alternatív megoldásként a fűszerek és a gyógynövénytermékek, például a “Mrs. Dash” nem tartalmaznak nátriumot vagy káliumot.

A káliumsó helyettesítőinek veszélyei

A vesebetegség fokozatosan növelheti a kálium bevitel mértékét. A Cleveland Klinika azt jelezte, hogy a beteg vese nem képes káliumot kiválasztani, ami hiperkalémia vagy magas vér kálium nevű állapot kialakulásához vezethet. A hyperkalemia halálos lehet. A káliumsót helyettesítő gyógyszerek kölcsönhatása veszélyes lehet a testre. Egyes szívelégtelenségekre, például a diuretikumokra és a vérhígítókra adott receptre szánt gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a szívelégtelenséget és a hirtelen halált okozó helyettesítő káliummal. Az over-the-counter gyógyszerek, köztük az ibuprofen és az aszpirin, veszélyes reakciókhoz is vezethetnek.

ajánlások

A nátrium bevitelének csökkentése egészséges ajánlás mindenki számára. A Columbia Egyetem orvoshoz fordul, mielőtt káliumsót helyettesítenének, különösen akkor, ha már létező betegségek is vannak. Ideális esetben a só bevitelének fokozatos csökkenése, a gyógynövények és fűszerek élelmiszerekbe való beépítésével, a legjobb a tested számára. Csakúgy, mint a só ízét, ahogyan az a tényleges étel íze, a hozzáadott só mínusz. Vidd magad lassan, és végül nem is hiányzik a sós íze.