Karcos szem tünetei

Irritáció

A karcolódott szem orvosi kifejezése a szaruhártya kopása. Ha egy tárgy, például egy köröm vagy kontaktlencse megkarcolja a szemét, vagy ha homokot vagy más tárgyakat kap a szemében, megsérülnek a szaruhártyájuk (a szem tiszta külső szövete). Mivel a szaruhártya finom, érzékeny a sérülésre. A karcolás súlyosságától függően a tünetek nem léteznek, kisebbek, kissé zavaróak vagy súlyosak. A szaruhártya-kopás általában két nap alatt gyógyul, a MedlinePlus szerint, de akár egy hétig is eltarthat. Annak érdekében, hogy kizárja a súlyosabb szemkárosodás lehetőségét, kérdezze meg kezelőorvosát, ha a szeme két nap alatt nem érzi magát jobban. Nem láthatja a karcolás sérülését a szemén. Ha látja a szem sérülését, vagy ha az objektum be van ágyazva a szemébe, azonnal forduljon orvoshoz.

Fájdalom és égő

Amikor a szaruhártya karcos, akkor úgy érzed, hogy van egy tárgy a szemedben, még akkor is, ha nincs semmi a szemedben. A karcolás súlyosságától függően úgy érezheti magát, mintha egy darab homok lenne a szemében, vagy egy nagy szikla. A szemirritáció gyakran rendkívül zavaró, ami azt eredményezi, hogy valaki meg akar dörzsölni a szemét, hogy megpróbálja eltávolítani az objektumot. Ne ellenálljon a késztetésnek, hogy dörzsölje a szemét. Ha van valami a szemedben, a dörzsölés növelheti a sérülést. Még akkor is, ha semmi nincs a szemében, a dörzsölés növeli az irritációt, és a tünetek hosszabb ideig tartanak. Ha azt gyanítja, hogy van valami a szemedben, mossa le a szemed vízzel. Ha nem tudja eltávolítani a sértő objektumot, forduljon orvoshoz.

Fényérzékenység

A karcolódott szem tünetei gyakran tartalmaznak fájdalmat és égést, amit a sérülékeny szaruhártya-szövet sérülése okoz. A szemed pirosra fordulhat, vagy akár vizet is kipróbálhat, mintha megpróbálja lemosni a sértő tárgyat. Mivel a szaruhártya annyira érzékeny, a fájdalom és az égés gyakran sokkal rosszabb, mint maga a sérülés. Bár a karcolódott szem elég fájdalmas ahhoz, hogy a szeme súlyosan sérüljön meg, a legtöbb szaruhártya kopás nem okoz állandó szemkárosodást, a Boston Gyermekkórház szerint. Ha túlzott szakadás vagy szélsőséges bőrpír jelen van, forduljon orvoshoz a fertőzés kizárásához vagy mélyebb szemkárosodáshoz.

Homályos látás

Amikor a szaruhártya megsérül, néha érzékeny a fényre. Ezt észre fogod venni, ha napsütésben van. A fény fényesebbnek tűnik, amikor a szaruhártya irritálódik. Úgy érzi, hogy a szemeid hogyan reagálnak, amikor először kint jársz, miután egy színházban egy két órás moziban ülsz. A különbség a karcolódott szemmel az, hogy néhány perc múlva nem illeszkedik a fényes világításhoz. Ha napszemüveget visel vagy a sérült szemet egy tapasszal fedezi, a könnyű érzékenység jelenléte megakadályozza a kényelmetlenséget.

A látás kissé homályos lehet, ha a szaruhártya karcolódik. Az elmosódás átmeneti, és megoldódik, miután a sérülés meggyógyult, általában azelőtt. Próbáld meg gyakran pihentetni a szemet, zárva vagy foltjal lefedni, hogy segítsék a gyógyulást. Ha látása súlyosan homályos, keresse fel kezelőorvosát, hogy kizárja a súlyos szemkárosodást.