Mellékhatások a hasfalat

A hasfájás vagy az abdominoplasztika fontos műtéti eljárás, amely magában foglalja a felesleges bőr és zsír eltávolítását, valamint a gyengített vagy elválasztott izmok helyreállítását a hasi régióban. Míg a teljes hasi műtétet végzik a legtöbb korrekciót igénylő betegeknél, a rövidebb bemetszést igénylő rákos vagy részleges abdominoplasztika végezhető, amelynek zsírlerakódása elsősorban a haditengerészet alatt áll, a Cleveland Klinika szerint. A gyakori mellékhatások intenzitása és időtartama változhat. Ritkán súlyos mellékhatások jelentkezhetnek.

Azok az egyének, akiknél a hasfájás felhalmozódott, néhány gyakori mellékhatást tapasztalhatnak, amelyek néhány hétig vagy akár hónapokig is fennállhatnak. A műtétet követő napokban valószínűleg fájdalom és duzzanat jelentkezik. A zsibbadás és a zúzódás is gyakori. Ezek a tünetek néha elég súlyosak ahhoz, hogy fájdalomcsillapítókat vagy egyéb vényköteles gyógyszereket igényeljenek. A betegeket javasolják, hogy hat hétig vagy tovább mentse el a megerőltető tevékenységet, hogy lehetővé tegye a megfelelő gyógyulást, és ez a hosszantartó gyógyulási folyamat egyesek számára a Cleveland Klinika szerint fáradtnak, érzelmileg lecsapoltnak vagy másképp nem maguknak érezheti magát.

A Cleveland Clinic szerint néhány beteg elégtelen gyógyulást tapasztalhat. A rossz gyógyulás jelentős hegesedést, bőrveszteséget vagy egy második műtétet igényelhet. Még azok között is, akik normálisan gyógyulnak, a hasfájás okozta hegek kiemelkedőek lehetnek. Egyes esetekben ezek a hegek kissé eltűnnek az idő múlásával, de soha nem fognak eltűnni. Bizonyos lokális krémeket a sebész írhat fel, hogy segítsen csökkenteni ezt a hegesedést.

Bár a vérzés és a szivárgás rendszerint a hasi terület körül kialakulhat, a hasfal után, a vérzés a bőrlemez alatt néha súlyos lesz, és azonnali orvosi ellátást igényel a jelentős vérveszteség vagy egyéb szövődmények megelőzése érdekében. , Ha nem kezelik azonnal, a fertőzés egész testen terjedhet. A fertőzés jelei lehetnek láz, hidegrázás, gyengeség, általános rossz közérzet (rossz érzés) és izzadás. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében fontos, hogy a seb tisztán maradjon, követve a sebész utasításait az érintett terület tisztítására és rendszeresen megváltoztatva a kötszereket. Ha a fertőzés kezeletlen marad, a sebterületen található zsírszövet elhalálozhat (zsíros nekrózis), ami a bőrveszteséghez és a fertőzés terjedésének lehetőségéhez vezethet, az American Society of Plastic Surgeons szerint.

Bár ritka, súlyos mellékhatások fordulhatnak elő, mivel a műtétet a hasfalba helyezi. Bizonyos emberekben vérrögképződhetnek ki, és a Cleveland Clinic szerint a véralvadások kialakulásának fokozott veszélye áll fenn azokon a személyeknél, akik dohányoznak, vagy olyan betegségben vannak, mint a cukorbetegség vagy a szív-, tüdő- vagy májbetegség. Vérrögök, amelyek kialakulnak és maradnak egy véredényben, zavarhatják a vér áramlását a test különböző részein. Ha a vérrög az agyba, a szívbe vagy a tüdőbe utazik, az agyvérzést, szívrohamot vagy hirtelen halált okozhat, az American Society of Plastic Surgeons megjegyzi, hogy más súlyos mellékhatások közé tartoznak a végtagok folyadék felhalmozódása vagy A has, a lábak tartós duzzanata, az idegkárosodás és az esztétikai mellékhatások, mint például a bőr elszíneződése és a seb körül megnyúlt duzzadása, a bőr ismétlődő lazasága, valamint a hasi területek aszimmetriája és egyenlőtlensége.

Áttekintés

Gyakori mellékhatások

Lassú gyógyulás és hegesedés

Vérzés és fertőzés

Egyéb súlyos mellékhatások