Mirena mellékhatások és isiász

Áttekintés

A Mirena egy puha, rugalmas műanyag méhen belüli eszköz, vagy IUD, amelyet a méhen belüli üregbe helyezett az orvos. A terhesség megakadályozására vagy a súlyos időszakokban szenvedő nőknél alkalmazzák. A készüléket a menstruációs időszak kezdetétől számított hét napon belül kell elhelyezni, és legfeljebb öt évig lehet hagyni. A Mirena minden nap öt méhen belüli használati időszak alatt 20 mcg levonorgesztrilt bocsát ki. Ez a IUD hatásos, de számos mellékhatással járhat.

Fejfájás / migrén

A Mirena a betegek mintegy 8 százalékában fejfájást vagy migrént okozhat, beszámol a “Drug Information Handbook” -ról. A betegek úgy választhatják, hogy acetaminophenet alkalmaznak a fejfájás vagy a migrén enyhítésére, amíg a szervezet a gyógyszerhez nem illeszkedik. Ha a beteg továbbra is tapasztalja ezt a mellékhatást, beszélnie kell orvosával.

Görcsök és hüvelyi vérzés

A nők legfeljebb 52% -a méhen belüli görcsöket tapasztalhat, és a Mirena beiktatása után a hüvelyi vérzés is előfordulhat. A kismedencei fájdalom a nők mintegy 13 százalékában is előfordulhat. A beteg kérheti az orvostól a gyógyszereket, hogy megakadályozzák a fájdalmat vagy görcsöket. Ha a tünetek több mint 30 percig tartanak, a betegnek lépnie kell egy egészségügyi szolgáltatóval, állapítja meg a Mirena-US.com.

A menstruációs ciklus változásai

A Mirena-US.com megmagyarázza, hogy a nők az első három-hat hónapban szabálytalan menstruációs ciklusokat tapasztalhatnak. Az RxList.com szerint a nők legfeljebb 23% -a szenvedhet vérzést vagy foltot. A legtöbb nő észreveheti a vérzési napok számának csökkenését. A nők kb. 24 százaléka megszünteti a menstruációs időszakot, amenorrhea néven is ismert, ez általában az első évben jelentkezik. Miután eltávolították Mirena-t, a beteg menstruációs ideje visszatér. Ha a betegnek nincs menstruációs periódusa és terhességi tüneteit tapasztalja, kapcsolatba kell lépnie egy egészségügyi szolgáltatóval annak biztosítására, hogy ne legyen terhes.

Megváltozott hangulat

A Mirena a nők 6 százaléka depressziós vagy megváltozott hangulatot okozhat, a “Drug Information Handbook” szerint. Ez a hormonszint változásainak köszönhető. A hangulat javulni fog, ahogy a test hozzászokik az új droghoz.

A méh perforáció rendkívül ritka a Mirena használatával, de súlyos mellékhatás. Azok a nők, akik csak születtek, szoptatnak, vagy rendellenes alakú méhük nagyobb kockázatot jelent. A betegeknek meg kell őrizniük az orvos megbeszéléseit, és tisztában kell lenniük a szövődmény jeleivel és tüneteivel, amelyek súlyos alhasi fájdalmakat tartalmaznak, amelyek vérzéssel járhatnak vagy nem fordulhatnak elő. Az IUD-nak vége van a szálaknak, amelyeket a betegnek rendszeresen ellenőriznie kell annak biztosítása érdekében, hogy még mindig a megfelelő helyen legyen.

Méh perforáció

A sciatica fájdalom, gyengeség vagy zsibbadás a lábban és egyes nőkön jelentkezhet a Mirenánál. A Drugs.com arra figyelmeztet, hogy ha a beteg hirtelen fájdalmat érez vagy lábat vagy zsibbadást érez, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Isiász