Nem konstipáló vas kiegészítők

Heme vas kiegészítő

A vas a szervezet számára szükséges ásványi anyag, mert a sejtek oxigéneloszlásában, valamint a tápanyagok anyagcseréjében működik. A 2001-es “Journal of Nutrition” című cikk a veszteséget mind a fejlett, mind a fejlődő országokban figyelemre méltó problémaként írja le. Leginkább a gyógyszeres kezeléssel, vas-szulfáttal kezelik. A vasnak ez a formája gyakran székrekedést eredményez, és ennek a gyakori mellékhatásnak köszönhetően gyakori a tünete. A vas egyéb formáit is fejlesztették ki, amelyeknek csökkent a székrekedés.

Ferrous glükonát

Az élelmiszerekben és ásványi kiegészítőkben kétféle vaskategória létezik: Hem és nem hemvas. A hemevonat a két anyag felszívódóbb formája, a vas hemforrásokból felszívódó vasból körülbelül 20-25% -ban az állatok húsában oxigént hordozó fehérjék. A hémet a húsból származik, különösen a sötétebb fajták jegyzékeiből a 2001-es Journal of Nutrition című kiadványban. A Heme vas az egyetlen igazi vasforma, amely nem konstitutív, szervesnek tekinthető. A marha máj a hemvas abszolút legjobb forrása. Éppen ellenkezőleg, a zöldséget, tejtermékeket, egyéb húsokat és ásványi anyagokat tartalmazó vasat szervetlennek tekintik, csökkenti az abszorpcióképességet és fokozza a székrekedés kialakulásának kockázatát. A hem-vas kiegészítőt, mint például a Energizing Iron az Integrative Therapeutics táplálkozási társaságot tartják nagyon felszívódó és nem székrekedő. A Energizing Iron az argentin Argentínaból származó, szervesen megemelt, peszticid és antibiotikummentes állatokból származó előkezelt és koncentrált folyékony májfrakciókat használja. A kiegészítés javasolt dózisa két lágygél, naponta háromszor.

Ferrous glicinát

A színes glükonát egy szintetikusan nem heme típusú vas. Általános szabályként a nem hema-vasat kevésbé felszívódónak tekintik, és nagyobb valószínűséggel székrekedést okoz, mint a hemvas. A vas-glükonát azonban úgy van kialakítva, hogy a test jobban felismerhető legyen, és így könnyebben felszívódjon és asszimilálódjon. A Jackson Siegelbaum Gastroenterology orvosi szakemberei megjegyzik, hogy mivel a vas-glükonát jobban tolerálható, mint a vas-szulfát, gyakran alacsony az emésztési panaszok száma, mint a székrekedés.

A vas (II) -glicinát egy olyan vas formája, amelyet egy aminosav, glicin két molekulájához kötött vas-iron molekula kombinációjával állítanak elő. A ferro-glicinát a védjeggyel megjelölt Ferrochel® nevén is megy. A vas-glicinátot a Nemzetközi Kémiai Biztonsági Dokumentum dokumentuma szerint a vas nagyon biológiailag hozzáférhető formája, bár nem heme formában van. A vas-glicinát nagyon stabil anyagként írja le, amely fenntartja annak elérhetőségét még akkor is, ha a pH-változatok és olyan anyagok jelenléte van, amelyek egyébként gátolják a vas-abszorpciót. A cikk továbbá megjegyzi, hogy a vas vas glicinát formájától lényegesen több vas abszorbeálódik, mint a szokásos, vas-szulfát formából. Ezenkívül a vas-glicinát a vas szelíd formájának tekinthető, mivel kevésbé negatív hatással van az emésztőrendszerre, és a szokásos vasnál kisebb a hajlam arra, hogy emésztési zavarokat, például székrekedést okozzon.