Neuropathiás tünetek a lábakban

Áttekintés

A neuropathia olyan rendellenességek csoportja, amelyek az agyon és a gerincvelőn kívül elhelyezkedő idegeket foglalják magukban – a perifériás idegeket. Fertőzések, trauma, táplálkozási hiányosságok, cukorbetegség, genetikai rendellenességek, alkoholizmus és toxinok közé tartozik a neuropátia sok oka. A lábak gyakran érintettek a neuropátiában. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjednek, és gyakran átfedik egymást.

Égő

A lába égő érzése a neuropátia gyakori tünete. Az érzékelés bizonyos helyeken, például lábujjaknál vagy talpjánál jelentkezhet, vagy általánosabban lehet. Az egyik vagy mindkét láb a neuropátia alapjául szolgáló okától függ. Az égetés gyakran bizonyítja a neuropátia korai tünetét.

bizsergés

A bizsergés gyakori tapasztalat a lábak neuropátiájával kapcsolatban. Gyakorlatilag korai tünet, és a hely és az eloszlás a neuropathia alapjául szolgáló okától függ.

szúró

A tüskés vagy a tüskés szúrás érzése gyakori tünete a lábakban lévő neuropathiának. Az egyik vagy mindkét láb változó eloszlással járhat.

Fájdalom

A láthatatlan fájdalom jelezheti a neuropátia kialakulását. A szenvedők gyakran leírják a fájdalmat éles vagy hasonló áramütésként. Vékonyodik és leesik, bár kitartó lehet. Mindkét láb akkor jár, ha az alapbetegség rendszerszintű, nem helyi.

A láb neuropátiája túlérzékenységet okozhat az érintéssel szemben. A fájdalmat és kellemetlenséget még a könnyű érintés is ösztönözheti. Ez a tünet nagymértékben zavarhatja a mindennapi életben végzett tevékenységeket, mivel a cipőre vagy a gyaloglás fájdalmat okoz.

túlérzékenység

Zsibbadtság

A tapintással vagy zsibbadással szembeni érzékenység csökkenése gyakori a láb neuropathiával jár. Ez a tünet veszélyesnek bizonyulhat, mivel a lábfej sérülése nem ismerhető fel.

Az érzés (érzéstelenítés) teljes elvesztése a lábakban tipikusan a láb neuropátia késői tüneteinek bizonyul. Nagyon magas az el nem ismert sérülés kockázata, ami súlyos fertőzéshez vezethet. Ez különösen gyakori a cukorbetegek láb neuropátia. A lábérzékenység okozhat bukást, ami törésekhez vagy egyéb sérülésekhez vezethet.

Néhány láb neuropátiája befolyásolja az érintett idegek izomszabályozó funkcióit. A lábak izmai gyengülhetnek, ami nehézségeket okoz. A neuropathiás gyengeséggel rendelkezők általában képtelenek járni a lábujjhegyükön vagy a sarkukon. A lábak mozdulhatnak a gyaloglás közben, az emberek, akiknek ez a tünete szó szerint felmegy a lábuk fölé. Izomrángások vagy görcsök is előfordulhatnak.

A lábnyomás a peroneális idegeket érintő neuropátiában fordul elő. Amint azt a neve is jelzi, az érintett lábfej lóg le a bokából, és önként nem lehet a szokásos sétahelyzetébe húzni. A láb tetején a bőr fölött fellépő zsibbadás gyakran kísérik ezt a tünetet. Gyakran a lábfej támogatására szolgáló lábfej segít azoknak, akik ezzel a feltétellel foglalkoznak.

Érzéstelenítés

Gyengeség

Lábdobás

A láb idegei folyamatosan hozzájárulnak az agyhoz helyzetük és mozgásuk miatt – a propriocepciónak nevezett funkció. Ez a funkció fontos a lábmozgás egyensúlyának és koordinációjának szempontjából. A pontossági funkciók csökkenthetik a lábak neuropátiáját, ami az egyensúly elvesztését és az incoordinációt eredményezheti.

Egyensúly és koordinációs zavarok

A lábakat érintő neuropathia bizonyos formái bőrelváltozásokat okoznak. A bőr normálisnál vékonyabb lehet, és foltos vagy fényes megjelenésű.

Bőrváltozások