Normál nátrium- és káliumszintek

Az elektrolitok egyensúlyát a szervezetben egy homeosztázis nevű funkció fenntartja. A homeosztázis a szervezet képes a normális működés megváltoztatására és fenntartására a vérnyomás, a pulzusszám, a hőmérséklet, az elektrolitok, a hormonok és a számtalan más gyakran változó fiziológiai dinamika változása ellenére. A nátrium és a kálium vérszintjei az elektrolitok közé tartoznak, amelyeket folyamatosan korrigálnak egy komplex eseménysorozattal, a hormonkialakításoktól a celluláris beavatkozásig. A vesék és más szervek szerepet játszanak ezeken a funkciókban.

A nátrium- és káliumszintek diagnózisát vérvizsgálattal kell meghatározni, amelyet általában orvosi rendelőjében, járóbeteg laboratóriumában vagy kórházban végeznek. A nátrium- és káliumszint abnormális szintje olyan kritikus egészségi problémákhoz vezethet, amelyek a szervezet számos rendszerét érintik, beleértve a szív és az agyat is. Soha ne próbálja önmagát diagnosztizálni abnormális elektrolitszintet. Ha úgy érzi, hogy probléma merül fel, forduljon orvosához a megfelelő diagnózishoz és kezeléshez.

A MayoClinic.com szerint a normál káliumszintek 3,6-4,8 EE / l között mozognak. Az emelkedett káliumszintet hiperkalémia-nak nevezik, és a csökkent szinteket hipokalémiának nevezik. A kálium elsősorban intracellulárisan vagy a sejten belül helyezkedik el. A normál kálium a vérben súlyos egészségkárosodást okozhat, beleértve a szívritmuszavarokat, a gyengeséget, a fáradtságot és a görcsöt. Ezt veseelégtelenség, rendellenes hormonkiválasztás és gyógyszerek, például káliummegtakarító diuretikumok okozhatják. A hipokalémia túlzott hányinger, hányás és hasmenés, valamint gyógyszerek, alkoholizmus és bizonyos betegségek, például pangásos szívelégtelenség következményei lehetnek.

A Linus Pauling Intézet szerint a megfelelő napi kálium a felnőtteknek 19 éves és idősebb napi 4700mg. A magas káliumtartalmú élelmiszerek közé tartozik a banán, a burgonya, a szilva, a mazsola és az aszalt szilva. Sok sópótló nagy mennyiségű káliumot tartalmaz, ezért óvatosan kell használni. A kálium-kiegészítést csak az egészségügyi szolgáltató felügyelete mellett használja.

A normál nátriumszintek 135-145mEq / l között vannak. A megnövekedett szérum nátriumszintet hypernatremiának nevezik, míg a csökkent szinteket hyponatremiának nevezik. A nátrium elsősorban extracellulárisan vagy a sejten kívül helyezkedik el. Megemlítik, hogy a túlzott nátrium bizonyos betegségek, például gyomorrák, csontritkulás, vesekövek és magas vérnyomás iránti megnövekedett hajlamot eredményez. A szérum nátriumszintjének akut csökkenése zavartságot, letargiát és súlyos esetekben kómát okozhat. A hypernatremia a túlzott sóból eredhet az étrendben, hasmenésben, égésekben vagy bizonyos gyógyszerek, így például a vízhajtók. A hyponatraemia tünete lehet a pangásos szívelégtelenségnek, a vesebetegségnek, a hormonális egyensúlyhiánynak és a dehidrációnak.

A Linus Pauling Intézet megállapítja, hogy a megfelelő napi nátrium bevitel 1,5 gramm a felnőttek 19 és 50 év közöttiek számára, 1,3 gramm a felnőttek 51-70 éves korában, és 1,2 gramm a 71 éves és idősebb emberek számára. A legtöbb sót olyan élelmiszerekből szereztük be, amelyekhez a sót hozzáadjuk a gyártási és tartósítási folyamat során. A feldolgozatlan gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek általában alacsony a nátrium. Az élelmiszerek, például a csomagolt húsok és az üdítőitalok általában nátriumtartalmúak, és óvatosan kell használni, különösen nagy mennyiségben.

Áttekintés

Diagnózis

Kálium

Kálium forrásai

Nátrium

Nátrium-források