Novamoxin mellékhatások

Áttekintés

A Novamoxin (penicillin) nagy mennyiségű bakteriális fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer. Például kezelheti a fül- vagy torokfertőzést és a tüdőgyulladást, mondja a MedlinePlus. A Novamoxin elpusztítja a bakteriális sejtfalat úgy, hogy fertőzése ne terjedjen a test többi részébe. A Novamoxin tabletta, folyadék és injekció formájában kapható, és orvosnak kell tekinteni.

Gyakori mellékhatások

A Drugs.com szerint a Novamoxin rendszerint hasmenést, fejfájást, hüvelyi viszketést és hüvelyváladékot okoz. A túlzott hasmenés dehidrációt okozhat. Naponta 7-10 pohár vizet fogyaszthat az elveszett folyadék mennyiségének pótlására. A Novamoxin szintén fájdalmas nyelvt vagy torokot, fejfájást és fehér foltokat okozhat a nyelvben vagy a szájban. Szerencsére a Novamoxin gyakori mellékhatásai jóindulatúak, de konzultálni kell orvosával, ha ezek a hatások három vagy több napig maradnak.

Súlyos mellékhatások

A National Library of Medicine szerint a Novamoxin pseudomembranosus vastagbélgyulladást okozhat, súlyos antibiotikum okozta hasmenést. A Clostridium difficile olyan baktérium, amely a bélfalain növekszik, és olyan súlyos hatásokat okoz, mint a kellemetlen szagú hasmenés, a gyomorfájás és az émelygés. Fontos, hogy abbahagyja a Novamoxin szedését orvoshoz fordulva, amint egy személy ilyen tüneteket mutat be. Az orvos felírhatja a metronidazolt, a Clostridium difficile baktériumokat elpusztító antibiotikumot, a Drugs.com szerint a Novamox egyéb komoly mellékhatásai közé tartozik a gyors légzés, ízületi fájdalom, arcdaganat és bőrkiütés. Ez a gyógyszer ritkán okoz görcsöket, csökkent vizelést, abnormális vérzést vagy véraláfutást és sárgulást a bőrén vagy a szemén. A ráncolások egy olyan állapotra utalnak, amelyben a tested ellenállhatatlanul rázza meg kevesebb mint 30 percet. A több mint 30 percig tartó görcsök súlyos agykárosodást, sőt halált okozhatnak. A csökkent vizeletürítés eredményeként megemelkedett vér karbamid-nitrogén (BUN) szintet eredményez. A BUN-ot a vesékben állítják elő, jelezve a veseproblémákat. A csökkent vizelet leadása akut veseelégtelenséghez vezethet. A trombocitopénia (alacsony thrombocytaszám) jelei közé tartozik a könnyű vérzés vagy véraláfutás, mivel a vérlemezkék a véralvadásért felelősek. A sárgaság (szem vagy bőr sárgulása) jellemzően májkárosodás fizikai megnyilvánulása. Egyidejűleg konzultálni kell az orvosral, ha a Novamax e mellékhatásokat okozza.

További aggodalmak

A penicillinre allergiás emberek nem szabad Novamoxin-t bevenni. A penicillinre adott allergiás reakciók csalánkiütéseket, légzési nehézséget és nyelvet vagy arckifejezést okoznak. A Drugs.com azt jelzi, hogy a Novamoxin átjuthat az anyatejbe, és a baba allergiás reakciót, hasmenést, bőrkiütést és bakteriális vagy gombafertőzést okozhat. A Novamoxin más gyógyszerekkel, például ciklosporinnal, metotrexáttal, venlaxafinnal és vecunuriummal együtt, súlyosbíthatja a fent említett mellékhatásokat. A pangásos szívelégtelenségben, vesebetegségben, cisztás fibrózisban és vérzési problémákban szenvedő betegeknek orvoshoz kell fordulniuk, mivel ezek a körülmények a Novamoxin hatását kevésbé hatják.