Nyomáspontok a vérzés megállításához

Áttekintés

A nyomáspontokat vészhelyzetben lehet használni, hogy csökkentse a keringést a testben lévő területekhez. A vérzés csökkentésével lehetővé teheti a beteg számára, hogy túlélje a várakozást az orvosi ellátáshoz, valamint megakadályozza az áldozat megütését. Súlyos balesetben belső vérzést lehet okozni, amely nem állítható közvetlen nyomáson. Ha a személy hányt vérrel, zúzódásokat vagy egyéb lehetséges csontritkulás jeleit észleli, vagy a genitálistól vérzik, ne kísérelje meg beavatkozni. Ha a személy hideg, nedves bőrrel vagy úgy tűnik, hogy egyenletesen lélegzik, akkor a helyzet életveszélyes lehet. Keress azonnali sürgős orvosi ellátást. Ellenkező esetben elkezdheti segíteni a személyt ülni vagy lefeküdni. Ha lehetséges, emelje meg az érintett végtagot vagy fejét a szív felett, hogy csökkentse a vérben a sebet. Majd keresse meg a pulzáló érzést a megfelelő nyomóponton.

Arc / Fej sebek

Nyomja le a szem külső sarkából a fül felé. Olyan dörzsölést fogsz érezni, ahonnan a fül elindul a fejtől. Nyomja meg és tartsa lenyomva, hogy megerősítse, hogy impulzust érez, ami jelzi az időleges artériát.

Nyak sebek

Keressétek le a hóna alma közepétől, és állítsátok le a nyakkivágásokat. Erős impulzust érzünk itt, jelezve a carotis artériát, amely véreket szállít az agyba. Ne gyakoroljon nyomást hosszú ideig, mert ez tudatvesztéshez vezethet.

Felső kar / könyök sebek

A brachialis artériát a kar belső oldalán, a könyökcsont fölött, a nagy karizmok között érheti el. Ez nem lehet olyan nyilvánvaló, mint a carotis artéria.

Groin / combérvek

Keresse meg a femoralis artériát az ágyék alsó részének közepén, az ágyék és a comb felső része között. Ez a “bikini vonal” néven is ismeretes. Ez az artéria nagy nyomást igényel, a kéz egész sarkával történő lenyomásával, a vérkeringés csökkentése érdekében.

Nyomja meg a térd hátsó részét, közvetlenül a térdvédő mögött, hogy elérje a popliteális artériát. Ne hajlítsa meg vagy mozdítsa el a lábat, hogy kényelmesebb helyre tegye. Menj körül a lábszár hátsó részéhez, és nyomd fel.

Alsó láb sebek

Kézi / lábhegyek

A csukló belsejében távolodjon el a hüvelykujjtól az alkar csúcsa felé. A lábfejeknél a lábfej eleje / teteje fölött nyomul, ahol ott találkozik a sarkával. Mindkét esetben ne felejtsd el, hogy impulzust érzek a nyomás alkalmazása előtt.