Oka az epehólyag eltávolításának

Áttekintés

Az epehólyag a MayoClinic.com szerint a máj alatti, a has jobb felső oldalán található körte alakú zsák. A máj epe-emésztőfolyadékot termel, amely segíti a zsír emésztését és az epehólyag tárolja. Az élelmiszerekre, különösen a zsírokra reagálva az epehólyag felszabadítja az epét a vékonybélbe. Az epehólyag nem nélkülözhetetlen az egészséges emésztésre, ezért az epehólyag eltávolítása ritkán okoz hosszú távú szövődményeket.

Epehólyagrák

Az epehólyag eltávolítása vagy a kolecisztektómia kimutatható olyan betegeknél, akiknél az epehólyag rákja van, akár a rák eltávolítására, akár a fájdalom és más tünetek csökkentésére, jelentette az American Cancer Society. Ha a rák az epehólyagon kívül terjedt, radikálisabb műtétre lehet szükség.

Gallstones az epehólyagban

A cölöpmembránok az epehólyagban keletkező emésztőfolyadékok keményített betétjei, a MayoClinic.com szerint. Amikor epekő alakul ki az epehólyagban – ez a megbetegedésnek nevezett állapot – a kövek lehetnek kis méretűek, vagy olyan nagyok, mint a golflabdák. Néhány epekő nem okoz tüneteket és nem igényel kezelést. Azonban azoknál a betegeknél, akiknek súlyos epekövése vagy több kevésbé súlyos támadása van, szükség lehet az epehólyag eltávolítására.

Az epehólyag gyulladása

A kolesztiolitisz – az epehólyag gyulladása – előfordulhat, ha az epehólyag nyakában egy epekő kerül be a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint. A tünetek közé tartozik a láz és a súlyos fájdalom. Az akut cholecystitisben szenvedő betegek körülbelül 20% -a szükségessé teszi az epehólyag eltávolítását az epehólyag széles körű fertőzése vagy perforációja miatt.

Gallstones a Bile csatornaban

Az epekövek megakadályozzák az epevezetést az epehólyagból vagy a májból a vékonybélbe, ami súlyos fájdalmat, sárgaságot és fertőzést okozhat. Ez a betegség, melynek nevezik a choledocholithiasis, azonnali orvosi ellátást igényel.

A hasnyálmirigy-csatorna – a cső a hasnyálmirigy és a közös epevezeték között – blokkolja a hasnyálmirigy-gyulladást. A hasnyálmirigy-gyulladás súlyos állapot, amely intenzív, állandó hasi fájdalmat okoz, és gyakran kórházi kezelést igényel.

Az epehólyag eltávolítása szükségessé válhat, ha a szerv nem ürül ki jól, még akkor is, ha epekő jelen van. A krónikus acalculous epehólyagbetegség epeúti kólikát okoz, melynek tünetei hányinger, hányás, gáz és jobb felső hasi fájdalom.

A hasnyálmirigy gyulladása

Epehólyag-megbetegedés gallattest nélkül