Oka lehet annak, hogy a gyermeknek szüksége van egy endokrinológusra

Áttekintés

Az endokrinológus olyan orvos, amely az endokrin rendszer tanulmányozásának területére szakosodik – a mirigyek rendszerében és a hozzájuk kapcsolódó hormonokban, amelyeket a mirigyek termelnek. A gyermekgyógyászati ​​endokrinológusok olyan orvosok, akik nemcsak az endokrinológiát alkalmazzák, hanem szakértelemmel rendelkeznek olyan gyermekek kezelésében, akiknek szüksége van erre a speciális ellátásra. Az okok, amelyek miatt a gyermeknek szüksége van az endokrinológus megváltozására, gyermekorvosának a gyermek egészségi állapotának függvényében a megfelelő orvoshoz kell fordulnia.

Szokatlanul rövid állóképesség

Azok a gyermekek, akik nem nőnek olyan magasak, mint a társaik, valószínűleg látniuk kell egy endokrinológust, hogy megállapítsák, növekedési hormonuk van-e. A Magic Foundation, amely a gyermekek növekedési zavaraira vonatkozó tájékoztatással foglalkozik, elmagyarázza, hogy a legtöbb gyerek legalább 2 hüvelyknyi magasságban növekszik a 2 éves kor között és a pubertás megjelenése után. Azok a gyermekek, akik nem felelnek meg ennek a minimális kritériumnak, vagy akik különböző körülmények között szenvednek, amelyek alacsony státuszt eredményezhetnek, nem elegendőek lehetnek a növekedést irányító hormonok számára. Az endokrinológus megvizsgálja a gyermeket, részletes családi kórtörténetet készít, és vérvizsgálatot végez a hormonszintek mérése érdekében, mielőtt diagnosztizál és felírja a kezelést.

Cukorbetegség-diagnosztika

Az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisa, amelyet fiatalkori cukorbetegségnek is neveznek, megkövetelheti egy gyermekgyógyászati ​​endokrinológus látogatását. A Juvenile Diabetes Research Foundation International szerint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek nem tudnak inzulint termelni, olyan hormont, amely szabályozza a szervezet glükóz vagy cukor felhasználását, mivel az immunrendszer megtámadja az inzulint termelő sejteket. Az 1-es típusú cukorbetegek az inzulintól függenek a vércukorszintjük szabályozásában, az endokrinológus segíthet Önnek és gyermeke megismerkedni az inzulin adagolásával és szükség esetén a dózisok módosításával.

Egyéb gland problémák

Lehet, hogy gyermekét is el kell küldenie egy endokrinológusnak, hogy foglalkozzon más olyan problémákkal, amelyek a mirigyek hormonális egyensúlytalanságait érintik, amelyek befolyásolhatják a test funkcióját. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia elmagyarázza, hogy a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy túlságosan vagy túl keveset termel hormonjaikból, ami túlságosan hatékonyan képes lesz az anyagcserére és még a szívműködésre is, azaz egy versenyző szívverés vagy túl lassú. A mellékvesék problémái, amelyekkel gyermek születik, például veleszületett mellékvese hiperplázia vagy CAH, egy másik egészségügyi állapot, amelyet egy endokrinológus felügyelete mellett kezelnek. Amikor a mellékvesék mirigyek a vesék felett helyezkednek el, az agyalapi mirigy többet termel saját hormonjaitól, amelyek viszont visszaszoríthatják a testben lévő folyadékok és elektrolitok normális egyensúlyát, és gátolhatják a szervezet metabolizációját. Cukrot is.