Okai hirtelen megemelkednek

Áttekintés

Számos körülmény hirtelen, nem szándékos súlygyarapodást okozhat. A MedlinePlus weboldalának megfelelően a nem szándékos súlygyarapodás a testtömegem növekedése, amely akkor következik be, ha több kalóriát fogyaszt, mint a testénél. Bizonyos esetekben a nem szándékos súlygyarapodást bizonyos életstílus-tényezők vagy egészségi állapot, például endokrin rendellenesség okozza. Ha gyors, nem szándékos súlygyarapodást tapasztal, fontolja meg az értékelést vagy az értékelést az orvosával.

Hypothyreosis

A hipotireózis olyan endokrin állapot, amely hirtelen megemelkedhet. A University of Maryland Medical Center szerint a hypothyreosis akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigy – a nyak elején található pillangó alakú mirigy – nem képes elegendő mennyiségű pajzsmirigormint előállítani. Az UMMC kijelenti, hogy számos típusú hypothyreosis létezik, bár a leggyakoribb a Hashimoto-féle pajzsmirigy-gyulladás, az autoimmun állapot, amelyben az immunrendszer tévesen támadja a pajzsmirigyét. Bár a hipotireózis befolyásolja az összes korosztályt és nemet, az általában 50 év feletti nőknél jelentkezik. A hipotireózhoz társuló gyakori jelek és tünetek közé tartozik a csökkent pulzus, fáradtság, rekedt hang, golyva, hideg intolerancia, hirtelen súlygyarapodás, székrekedés, zsibbadás A végtagokban, a fejfájásban és a menstruációs problémákban.

Policisztás petefészek szindróma

A policisztás petefészek szindróma hirtelen súlygyarapodást okozhat. A MayoClinic.com kijelenti, hogy a PCOS a leggyakoribb hormonális rendellenesség, amely a reproduktív életkorú nőket érinti. A PCOS a petefészkeknek a legtöbb, de nem minden, ilyen állapotú nőknél jelent meg. A legtöbb PCOS-nál a petefészkek kibővülnek és sok apró cisztát tartalmaznak – folyadékkal töltött zsákokat – a külső széleik mentén. Bár a PCOS pontos oka ismeretlen, olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak az állapothoz, magukban foglalják a felesleges inzulint, az alacsony fokú gyulladást, az öröklődést és az abnormális magzati fejlődést. A PCOS-hoz társuló gyakori tünetek közé tartozik a hirtelen súlygyarapodás, a menstruációs rendellenességek, a túlzott androgén vagy a férfi hormon és a policisztás petefészkek. A PCOS-hoz kapcsolódó lehetséges szövődmények a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és az endometriális rák.

Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma hormonális rendellenesség, amely hirtelen súlygyarapodást okozhat. A Nemzeti Cukorbeteg-, Emésztési- és Vesebetegek Intézete (NIDDK) szerint a Cushing-szindrómát, amelyet hypercortisolizmusnak is neveznek, a szövetek hosszantartó expozíciója okozza a hormon kortizolnak. A Cushing-szindróma viszonylag ritka állapot. A legtöbb ember, aki Cushing szindrómát fejleszt, 20 és 50 év közötti. Ha Ön 2-es típusú cukorbetegségben és emelkedett vérnyomásban szenved, akkor nagyobb a valószínűsége a Cushing-szindróma kialakulásának. A NIDDK kijelenti, hogy a Cushing-szindrómához társuló gyakori tünetek közé tartozik a hirtelen súlygyarapodás, az extrém fáradtság, a gyenge izmok, emelkedett vérnyomás, emelkedett vércukorszint, fokozott szomjúság, ingerlékenység, szorongás, depresszió és zsírégetés a vállak között.