Over-the-counter kezelések az ekcéma körül az ajkak

hidratáló

Az ekcéma vagy az atópiás bőrgyulladás krónikus bőrbetegség, amely rendszerint gyermekkorban alakul ki. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint a világ lakosságának 20 százaléka szenved valamilyen ekcéma kialakulásában. Az ekcéma oka nem ismert, de a rendellenesség általában a családokban folyik, és gyakoribb az allergiában és asztmában szenvedőknél. Lip ekcéma, ami az ajkán vagy annak közelében kialakuló ekcéma, vörösödéshez, repedéshez, gyulladáshoz és súlyos viszketéshez vezet. Bár a lipeczéma nem gyógyítható, az állapot általában kezelhetõ a túlsúlyos kezelésekkel és az allergének és egyéb kiváltók elkerülésével.

Hydrocortisone

Az ekcéma szárazságot és repedéseket okozhat az ajkakon és a száj körül. A nappali hidratáló (Lubriderm, Aquaphor, Eucerin és mások) alkalmazása napi ajakra segíthet a nedvesség megkötésében. Az American Academy of Family Physicians azt javasolja, hogy a hidratálót három percen belül használják ki a fürdőből, és elkerüljék az illatanyagokat vagy más felesleges összetevőket tartalmazó krémeket. Az egyszerű vazelát könnyen alkalmazható az ajkakra a nap folyamán, és ellenáll az ajak nyalásához.

Szappan helyettesítés

A szteroid krémek az ekcéma elsődleges kezelése. Minden nap használjon 1 százalékos hidrokortizon krémet az ajkakon és a szájakon, hogy segítse az ajkak bőrkiütését, gyulladását és viszketését. A fürdőzés után alkalmazza a krémet, de mielőtt a hidratáló vagy más termékeket felviszi a bőrre. A hidrokortizon tartalmú krémek a legtöbb gyógyszertárban kaphatók.

Antihisztamin gyógyszerek

Sok szappan és arctisztító teszi az ajkak ekcémát még rosszabbá. Használjon sima vizet az ajak területének tisztításához, ha lehetséges, és használjon szappant helyettesítőt, ha a szájterület mélyebb tisztítást igényel. A normál szappanok növelhetik a szárazságot és a gyulladást. A Nemzeti Özvegyi Társaság szerint a lágyító szappanpótlók ugyanolyan hatékonyak a bőrt szappannal való takarítás szempontjából, de nem okoznak ugyanolyan mértékű szárítást, mint a hagyományos szappanok.

Antibiotikum kenőcs

Az ekcéma rendkívül viszkető, és a karcolás gyakran súlyosbítja a viszketést. Ráadásul a karcolás károsíthatja a bőrt, és sebezhetőbbé teheti a bakteriális fertőzést. Az over-the-counter antihisztaminok segítik a viszketést és javítják az alvást, különösen a gyermekeknél. Az American Academy of Dermatology ajánlja orális antihisztamin alkalmazását éjjel, hogy ellenőrizzék a viszketést, enyhítsék a nyugtalanságot és megakadályozzák a karcolást.

A sérült, gyulladt ekcéma hajlamos bakteriális fertőzésekre. Ez a kockázat különösen magas azoknál a fiatalabb gyermekeknél, akik folyamatosan érintik a szájukat és rágják az objektumokat. Az over-the-counter antibiotikum kenőcs segít csökkenteni a bakteriális fertőzés kockázatát, ha az ajkakon gyakran törött bőrre alkalmazzák. A Nemours Alapítvány kijelenti, hogy súlyos bőrfertőzések, például fokozott melegség vagy vörösség, hólyagok, töredezett dudorok vagy láz jelentkeznek, orvosi ellátást igényelnek a súlyos szövődmények megelőzésére.

Zabliszt fürdő termékek

A zabliszt fürdők enyhíthetik az ekcéma okozta extrém viszketést. A Mayo Klinika javasolja finomra őrölt zabpehely használatát, amelyet a fürdőkádban való használatra terveztek. Ezek a fürdő termékek a legtöbb gyógyszertárban és élelmiszerboltban állnak rendelkezésre. Ön is elkészítheti a saját zabpehelyet úgy, hogy 2 – 3 csésze zabát porrá porít, majd egy meleg vízzel teli káddal kevergetve.