Polírozás patkó szabályokat

Áttekintés

A lengyel versenyek háztáji játékának hivatalos szabályai speciális felszerelést igényelnek, de a játékot némelyik leleményességgel módosíthatja. Ahhoz, hogy a játékot szigorúan a szabályok szerint játszhassuk, két sípályát, két üres sörpalackot és egy műanyag lemezt kell használnunk, amelyet általában frisbee néven ismerünk.

Bíróság

A lengyel patkókat bármelyik nagy, lapos földterületen játszhatják. A játékok gyakran a hátsó udvarokon, piknikterületeken és főiskolai egyetemeken fellelhetők az egész országban. Helyezzen két oszlopot legalább 25 láb távolságban egymástól. Helyezzen egy üres sört a palack tetejére.

Játékmenet

A legtöbb lengyel patkó mérkőzés két csapatból áll, de a kislemezek is versenyezhetnek. A játék a megfelelő oszlopok mögött álló csapatokkal kezdődik. A csapatok felváltva dobják a Frisbee-t a másik csapat pólusán, és megpróbálják ütögetni az üres sört a palackról. A játékosok pontokat kapnak pontosságukért, egy előre meghatározott összért, általában 11 vagy 21 pontig.

Pontozás

A Frisbee-t dobó csapat bűncselekménynek nevezik. A támadó játékosnak fel kell engednie a Frisbee-t a saját pólusuk mögül. A sörösüveg megütése és az ellenfél pólusából történő kopogtatása, “tollként” néven három pontot szerez a dobócsapatnak. A pólus megtalálása a Frisbee-vel és a sörfőző kiüti a póluson, két pontot keres a támadó csapatnak. A palack ütögetése anélkül, hogy ellazítaná az üveget, egy pontot keres.

Védelem

A fogadó vagy védekező csapatnak el kell érnie a támadó csapat Frisbee-ét minden egyes dobáskor. Ha a védekező csapat nem fogja elkapni a Frisbee-t, a dobó csapat pontot szerez. A játékosoknak nem szabad elkapniuk a Frisbee-t, amíg át nem keresztezik a pólust, és csak a kifogható Frisbees büntetőpontokat eredményez: a védelem szintén tagadhatja a támadó pontokat. A palack megérkezése előtt a palackot egy ponttal csökkenti, a Frisbee-t is elkapva. Például, ha a támadó csapat döglött, de a védekező csapat elkapja a palackot és a Frisbee-t, a támadó csapat csak egy pontot keres. Nehézségek hozzáadásához minden játékosnak egy kézben kell egy italt, ami sokkal nehezebb a Frizbé és a leeső palackok elkapására.