Radon környezeti hatásai

A radon hatása a talajra

A radon egy olyan radioaktív gáz, amelynek színe, szaga vagy íze nincs. Természetesen kis koncentrációban fordul elő minden talajban, nagyobb koncentrációban gránitban, pálmafákban és foszfátokban. A talajból a radon talajvízrendszerekbe süllyedhet vagy a légkörbe emelkedhet. Legnagyobb hatása akkor fordul elő, amikor az épületek belsejében csapdába esik és lebomlik.

A radon hatása a vízbe

A radon uránium-lerakódásokból a talajba kerül. A talajba urán- és foszfátkamrákon keresztül, valamint a szénégetés révén is belép. Mivel a radon viszonylag rövid felezési ideje négy napnál rövidebb, néhány radon lebomlik a radon bomlástermékekre a talajban. A vízkezelő és tisztító rendszerek szolgáltatója számára a Lenntech honlapja megállapítja, hogy a radon gáz nagyon kevés Gamma sugárzás. A talajban való expozíció következtében fellépő sugárterhelés vagy sugárbetegség nem valószínű, de a radon bomlástermékek beléphetnek az élelmiszerláncba, ha azok a talajon lévő növényekhez vagy állatokhoz kötődnek. Bár a vizsgálatok során ezek a részecskék a tüdőrákhoz kapcsolódnak belélegezve, az egyéb szervezetekre gyakorolt ​​hatása lenyelése esetén nem ismert, ezért a radon gáz legnagyobb veszélye a talajon belül annak a lehetősége, hogy felbomlik a levegőbe, mielőtt lebomlik.

A radon hatása a beltéri levegőre

Ahogyan a radon a talajon felfelé mozdul a felsõ levegõbe, talajvízbe süllyedhet vagy vízrendszerbe, például tavakba és folyókba juthat. A radon és radon bomlástermékeknek a vízi életre gyakorolt ​​hatásai ismeretlenek, valamint a radon bomlástermékekkel szennyezett halak lenyelése. A radon nagyobb veszélye a vízrendszerekben az a lehetőség, hogy az épületek csapvízzel csapódhatnak le, mielőtt lebontják.

A radon gáz általában ártalmatlan, mivel belép a légkörbe, a Nevada Radon oktatási program szerint a University of Nevada Cooperative Extension. Az épület alapjaira repedések repedésekor beléphetnek a beltéri levegőbe. Belül a radon néhány egészségügyi kockázatot jelent. A radon bomlástermékei a levegőben szuszpendálódnak, és belélegzéskor a tüdőszövethez kapcsolódhatnak. Több évnyi expozíció esetén ezek a részecskék jelentősen befolyásolhatják a tüdő egészségét. Emiatt a radon gáz A. csoportba tartozó rákkeltőnek minősül, és tüdőrákot és egyéb tüdőbetegséget okoz.