Szerves vegyületek, amelyeknek a táplálékban kell lenniük

Áttekintés

A szerves vegyületek a hidrogén és a szén elemein alapulnak. Bár a vegyületek tartalmazhatnak más elemeket, például nitrogént, foszfort vagy oxigént, az összes szerves molekula szénhidrogén gerincen alapul. A szerves molekulák teszik ki az étrend jelentős részét, és megtalálják az összes ételben, amit eszel. Számos szerves molekula szükséges az étrendben, hogy egészséges legyen a sejtek és a szövetek.

fehérjék

Az egyik olyan típusú szerves molekula, amely az étrendben jelen van, fehérje. A fehérjék szerves molekulák láncai, aminosavak. A szervezet 20 különböző aminosav kombinációját használja specifikus szekvenciákban elrendezve, hogy a több ezer egyedi emberi fehérjét jelenítse meg a sejtekben és szövetekben. Az étrendben lévő fehérje fontos az aminosavak forrásának megteremtéséhez – a fehérje a gyomrában és a vékonybélben bomlik le, és az aminosavak, amelyek az étkezési fehérjét alkotják, felszívódnak a szervezetbe, és saját fehérjéket termelnek. A fehérjéket húsban, valamint babban és hüvelyben találják meg, és a Harvard School of Public Health azt javasolja, hogy a testsúly egy kilogrammjára 0,8-1 g fehérjét fogyasszon étrendjében, segítve az egészséges sejteket és szöveteket.

lipidek

A szerves molekulának egy másik lényeges típusa, amelyet a diétájába kell fogyasztania, a lipidek. A lipidek lehetnek zsírok formájában, általában állati eredetű anyagokból vagy növényi eredetű olajokból és viaszokból. Számos növényi és állati zsírt találnak triglicerid formájában – három zsírsavláncot, mindegyiket egy glicerincukor-gerinchez kötik. A lipidek képesek energiát szolgáltatni a sejtjeiknek, és szerepet játszanak a megfelelő szöveti karbantartásban és működésben. Kétféle esszenciális zsírsav létezik: omega-3 és omega-6. Az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézete szerint az omega-6 zsírsavak megtalálhatók a sáfrányos és napraforgóolajokban, míg az omega-3 zsírsavak a dióolajban, a diófélékben és a halban találhatók.

Szénhidrát

A szénhidrátok közé tartoznak a keményítők, a kenyerek és tészta fő alkotóelemei, vagy egyszerű gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és édességek. A szénhidrátok a sejtek energiaforrásaként szolgálnak – fogyasztáskor a szervezet szénhidrátokat metabolizál glikogént és glükózt, amelyek energiát biztosítanak a tested működéséhez. A Franklin Intézet elmagyarázza, hogy az agyad a glükóz működésére támaszkodik, és a szénhidrátok hiánya az étrendben kognitív képességek csökkenéséhez vezethet. Ha szénhidrátot eszik, válasszon olyan ételeket, amelyek teljes kiőrlésű gabonából készülnek, mint például 100 százalékos teljes búza kenyér vagy természetes cukorforrás, például gyümölcs.