Természetes nsaid alternatívák

Áttekintés

Nem szteroid gyulladásgátlók (nem szteroid gyulladáscsökkentők) olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyulladást és a fájdalmat, de nem tartalmaznak szteroidokat. A nem szteroid gyulladáscsökkentők számos over-the-counter és vényköteles fájdalomcsillapításban szerepelnek, és olyan gyógyszereket tartalmaznak, mint az ibuprofen, az aszpirin és a naproxén. Bár hatékonyak, az NSAID-k súlyos mellékhatásokat, például gyomor-bélrendszeri vérzést, szívrohamot és vesekárosodást okozhatnak. Számos természetes NSAID alternatíva létezik, amelyek közül néhány súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet, mint gyógyszeripari partnerük.

Kurkuma

Mind a kulináris, mind a gyógynövénynek tekintve, a kurkuma a gyulladás gyógymódja. Gyulladásos rendellenességek kezelésére alkalmazzák a fekélyes vastagbélgyulladástól az osteoarthritisig, és széles körben használják mind a hagyományos kínai orvoslásban, mind az ájurvédában. A kurkumin – a kurkuma hatóanyaga – felelős a gyulladásellenes tulajdonságokért, Jellegzetes sárga színű. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a kurkumin a gyulladás ellen küzd a COX-2 és az 5-LOX gyulladásos vegyületek termelődésének gátlásával. A kurkuma szintén vérhígító, és javíthatja a vérkeringést és megelőzheti a vérrögöket. A kurkuma fokozhatja a vérzés kockázatát, különösen akkor, ha NSAID-t vagy egyéb vérhígító szert tartalmaz. Az átlagos adag 1 gramm és 3 gramm gyökérpor naponta.

Fűzfakéreg

A fehér fűzfa kéregéből származik, a fűzfa kéreg a gyulladás hatékony gyógymódja. Ez gazdag szalicilinnel, amely szintén az aszpirin hatóanyaga. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint a fűzfa kéreg hatékonyan csökkenti az osteoarthritis okozta fájdalmat és gyulladást, és a legtöbb beteg jól tolerálja. Hasznos lehet egyéb gyulladásos állapotok, mint például a menstruációs görcsök, fogfájás, égési sérülések és kisebb sérülések. Az aspirinnek, mint a farkas kéregnek, soha nem szabad olyan lázas gyermekeknek adni, akiknél a Reye-szindróma kialakulásának veszélye áll fenn. Gyakori mellékhatások közé tartozik az émelygés, a gyomor irritációja és a véralvadás csökkentése. A szalicil átlagos napi adagja 60 milligramm és 120 milligramm között van.

Gyömbér

A gyömbér csípős gyógynövény sok gyógyhatású hatással. Hagyományosan hányinger, mozgássérültség és rossz vérkeringés, valamint a gyulladás által okozott fájdalom kezelésére használják. A gyömbér olyan gingerolokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Az ABC Science szerint a gyömbér gátolja mind a COX-1, mind a COX-2 enzimeket, és kevésbé valószínű, mint az NSAID-ok, hogy gasztrointesztinális irritációt okozzanak A gyulladás tipikus dózisa a gyulladás kezelésére napi 2 gramm és 4 gramm között van. A mellékhatások közé tartozik az emésztési zavar, fokozott vérzési kockázatok és égő érzés a szájban.